Sport és Zene Blog

Breakfast of Champions

Óriásölők - A Toronto Raptors védelme a liga legjobbjai ellen

2019. december 01. - Bamtaab

0_7o_saxamv3mgfipx.jpg

Joel Embiid (23 pont / 57 TS%)* 

Kawhi Leonard (26 pont / 53 TS%) 

LeBron James (26 pont / 57 TS%) 

*2019/2020-as kerekített szezon átlag.

Mi a közös bennük? Mindannyian a liga elit pontszerzői, akiknek a teljesítményét legfeljebb korlátozni lehet egy meccsen, teljesen semlegesíteni szinte sosem. Azonban az idei szezonban a Toronto Raptors Kawhit (12 pont, 2/11 mezőnyből) és Jamest (13 pont, 5/15 mezőnyből) egy tőlük szokatlanul pontatlan játékba, Embiid-et pedig egész egyszerűen karrierje leggyengébb mérkőzésébe kergette, hiszen a kameruni óriás 0 ponttal, 0/11-es mezőnymutatóval, és nem mellesleg vereséggel hagyta el a pályát. Jogos tehát a kérdés, hogy mit találtak Torontóban, ami ennyire működik a liga legjobbjai ellen, mennyire fenntartható ez a játék egy-egy párharc során, valamint, hogy a többi csapat számára is járható-e ez az út?

A Raptors tavalyi menetelésében óriási szerepet játszott a Nurse által összepakolt védekezés, azonban a két kulcsszereplő, Leonard és Danny Green távozásával egyáltalán nem volt magától értetődő, hogy idén is hasonlóan fog működni ez a séma. Míg az előző szezonban a Toronto a liga 5. legjobb (106.6 DefRTG) védelme volt, addig idén nem hogy rontott, de az első tizenhat mérkőzés alapján javított is ebben a tekintetben. Tizenhat mérkőzés után a Raptors jelenleg a 2. helyen áll az advanced védekezési mutatót tekintve (102.1 DefRTG), és teszi mindezt úgy, hogy Serge Ibaka, illetve a csapat vezére, Lowry mindössze a meccsek felén játszott. Az egykori kiegészítő embereket, egy bőven B oldalt taposó centert felvonultató, “Gasol - Powell - Siakam - VanVleet - Anunoby” ötösfogat eddig óriásit megy mind védekezésben, mind hatékonyságban, ami főképp a hihetetlen szervezettségnek, a brutális mennyiségű pontos besegítésnek, és az ezekből való visszarendeződésnek tudható be. 

A “Help and recover” séma a sztárok ellen

Ha most valaki belenézne Embiid lelkébe, valószínűleg egy Marc Gasol méretű krátert találna ott, és az eddigi tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy a spanyol magasember jelenti a legjobb megoldást az NBA egyik modernkori unikornisa ellen. A mérkőzés elején elrontott pár dobás, a folyamatos duplázás, valamint a kézzel-lábbal aktív védekezés olyan frusztrációt okozott Joelnél, hogy a harmadik negyedben még mindig pont nélkül állva már ehhez hasonlóan kilátástalan fadeaway dobásokat...

embiid2_toronto

valamint tökéletesen levédett középtávolikat eresztett el, amik csak még mélyebbre süllyesztették az amúgy is megrogyott önbizalmát.

embiid_toronto (2)

Habár tripla-dupla közelében mozgott James és Leonard is, egyikük sem lehetett elégedett a teljesítményével. Ahogy a Philly, úgy a két los angeles-i csapat ellen is a jól bejáratott, védelmi sémát alkalmazta a Raptors: duplázásokkal folyamatos nyomás alatt tartani a sztárt, és elérni, hogy kikerüljön kezéből a labda. Ahogy ezen a példán is látszik, Gasolék már rögtön a mérkőzés elején egészen a félpályáig szorítják vissza Leonardot, aki miután tesz egy kört a ladával, Pattersont próbálja megjátszani...

kawhi_toronto (2)

... sikertelenül. Jól mutatja, hogy mennyire sikerült rákényszeríteni a Clippers-re a Toronto akaratát, hogy míg Kawhi a 9 eladott labdája mellett mindössze 11 rádobással zárt, addig például az előbb említett peremember, Patrick Patterson az átlagához képest dupla annyit próbálkozott a mérkőzésen (4/9 FGA).

Fenntarthatóság, veszélyek

A Toronto csapdázós védekezési taktikájának egyik legnagyobb veszélye, hogy az elmozdult rotáció miatt rendre felbomlik a palánk alatti védekezés és a festékben rengeteg teret, illetve a támadólepattanók miatt extra labdabirtoklást engednek át az ellenfélnek. Nem meglepő így az sem, hogy a védőlepattanózási hatékonyságot tekintve mindössze 29., azaz utolsó előtti helyen áll a gárda 70.2 DRB%-kal. Míg a Lakers és a Philly ellen belefért, hogy jóval kevesebb lepattanót hozott el a Raptors, mint ellenfele, addig egy back-to-back második napján, a Clippers ellen 20 feladott támadópattanóval már nem lehetett meccset nyerni (összességében 66-38-ra bukta el a lepattanózást ezen a mérkőzésen a Raptors). A számok is alátámasztják, hogy mennyire fontos a kanadaiak számára, hogy legalább látótávolságon belül tartsák ellenfelüket a lepattanók számát tekintve, hiszen a győztes meccseken 51.5, míg a vesztes összecsapásokon 42.9 REB% a lepattanózási hatékonyságuk. Ugyanebben a kategóriában a Torontóhoz hasonló győzelmi mutatójú együtteseknél sokkal kisebb rés figyelhető meg:

Boston Celtics          50.1 és  47.1 REB%         

Denver Nuggets       52.1 és  49.7 REB%.

A személyzetet illetően tehát jelenleg minden adott a jó rajthoz: nagyszerű fizikai adottságokkal rendelkező szélsők (Anunoby, Siakam, Hollis Jefferson, vagy az Ibakát tökéletesen helyettesítő Chris Boucher), akik azon túl, hogy termetükkel legalább le tudják lassítani a sztárokat, a felrajzolt taktikát is tökéletes kivitelezik. Ez a védekezés nem csak brutális energiát, hanem kollektív koncentrációt igényel a játékosoktól, de ha fenn tudják tartani ezt az intenzitást, nem lesz olyan csapat a ligában, amely könnyű meccsre számíthat Torontóban.

A bejegyzés trackback címe:

https://champs-breakfast.blog.hu/api/trackback/id/tr6515384968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása